Categorie: "Onderzoek"

Geef je kind geen boterham met ham!

Dagelijks terugkerend dilemma in huize Kombrink .. Wat geef ik mijn 2-jarige zoontje op brood? Dacht ik heel goed bezig te zijn door hem regelmatig een plakje ham te serveren, blijkt dat juist helemaal fout te zijn! Tenminste, daarvoor waarschuwt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Ouders kunnen kinderen beter geen ham of andere soorten bewerkt vlees bij hun kinderen op het brood doen. Toch maar terug naar een veilig bammetje smeerkaas dan!

‘Autostoeltjes gevaarlijk voor baby’s’

Dat je baby’s niet te lang in een autostoeltje moet laten zitten, dat wist ik wel. De houding waarin je kindje zit is namelijk slecht voor het ruggetje. Maar dat autostoeltjes ronduit gevaarlijk kunnen zijn omdat baby’s door de verkeerde houding niet goed kunnen doorademen, dat is voor mij nieuw. En tamelijk schokkend ook!

Actief kind slaapt beter. Duh!

Hoe logisch wil je het hebben? Uit Australisch onderzoek blijkt dat kinderen die overdag veel bewegen, ‘s avonds beter in slaap vallen. Bij het onderzoek is gekeken naar het slaapgedrag van meer dan 500 kinderen van 7 jaar oud. Maar ik durf er bijna geld op te zetten dat de conclusies ook gelden voor je kleine peuter van 2 of 3 jaar oud! (foto: RIVM)

Gezonde foetus presteert later beter

Er waren natuurlijk al redenen volop om alcohol en sigaretten af te zweren tijdens de zwangerschap. Of er nou onomstotelijk bewijs is geleverd of niet .. Het kan slecht zijn voor de baby in je buik. Een verstandige aanstaande moeder neemt daarom liever het zekere voor het onzekere. Ik zou het mezelf in ieder geval nooit vergeven als mijn kindje schade oploopt omdat ik mezelf tijdens de zwangerschap niet kan beheersen. Voor wie toch nog niet overtuigd is .. Misschien is dit een argument om het te laten: uit Australisch onderzoek is gebleken dat een gezonde groei in de baarmoeder helpt om kinderen beter te laten presteren op school.

België vriest allang eicellen in

Daar konden we op wachten. Dat de eerste berichten ons zouden bereiken over landen waar het invriezen van eicellen geen enkel probleem is. Onze zuiderburen lopen al jaren voorop met eicelbanken en designerbaby’s. Waarom dan een probleem maken van een eicelletje meer of minder invriezen? Een buitenlandse alleenstaande vrouw, die woont en werkt in Belgie, heeft voor het eerst van de mogelijkheid gebruik gemaakt om haar eicellen te laten invriezen zodat ze op latere leeftijd alsnog moeder kan worden. De behandeling is uitgevoerd in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel.(foto: HLN)

Babysterfte hoogst in Rotterdam-Charlois

De Rotterdamse wijk Charlois komt er niet best vanaf in een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum naar babysterfte. Landelijk sterven er in Nederland 10 van de 1000 baby’s. Daarmee is Nederland in Europa een van de slechtst scorende landen. Maar in Charlois ligt het cijfer helemaal hoog. Daar redden 15 tot 19 van de 1000 baby’s het niet. Schokkend!

Jongen met meisjesnaam sneller crimineel

Het lijkt nogal vergezocht .. maar ja .. die Amerikanen kunnen er ook wat van. Nu hebben ze weer onderzoek gedaan naar jongens met meisjesnamen. En wat blijkt? Jongens die bijvoorbeeld Pascal, Kim of Dominique heten maken meer kans om in de criminaliteit terecht te komen. Het onderzoek is uitgevoerd op de Shippensburg Universiteit van Pennsylvania. (Afbeelding: Signpress.be)

Minder prikken pneumokokken nodig

Baby’s zouden een prik minder van het pneumokokkenvaccin kunnen krijgen, dan op dit moment het geval is. Nu krijgen baby’s voor hun eerste verjaardag vier prikken met het pneumokokkenvaccin. Het geven van drie vaccinaties blijkt ook voldoende effectief.

Vaderschap maakt Nederlandse man gelukkig

Het vaderschap maakt Nederlandse mannen gelukkig. Dat blijkt uit onderzoek van Discovery Channel. In het onderzoek van de televisiezender gaf 90 procent van de mannen aan gelukkiger te worden van de zorg voor hun kinderen. Voor het onderzoek werden 3000 mannen ondervraagd. Volgens Discovery Channel hebben kinderen een positieve uitwerking op relaties, vriendschap en vakantie. Van de mannen blijft 85 procent fulltime werken. Slechts 8 procent gaat minder werken om meer bij de kinderen te kunnen zijn. (Bron: Gezondheidsnet.nl)