Categorie: "Babybeleid/politiek"

Baby Selena nog niet terug naar huis

Baby Selena uit Breda mag voorlopig niet terug naar haar licht verstandelijk gehandicapte ouders. Er komt een nader onderzoek naar de situatie. De kinderrechter in Breda heeft vrijdag besloten de voorlopige uithuisplaatsing van de baby tot 3 november te verlengen. In deze zaak is er maar één verliezer, en dat is baby Selena … (Foto: Omroep Brabant)

Vrijdag uitspraak zaak baby Selena

De rechter doet vrijdag 14 augustus uitspraak in de zaak van baby Selena uit Breda. De kinderbescherming haalde het pasgeboren meisje deze week weg bij de verstandelijk beperkte ouders weg. Dat gebeurde een dag na de geboorte in het Amphia Ziekenhuis. Volgende week vrijdag bepaalt de rechter of Selena terug mag naar haar ouders. Baby Hendrikus all over again!

België vriest allang eicellen in

Daar konden we op wachten. Dat de eerste berichten ons zouden bereiken over landen waar het invriezen van eicellen geen enkel probleem is. Onze zuiderburen lopen al jaren voorop met eicelbanken en designerbaby’s. Waarom dan een probleem maken van een eicelletje meer of minder invriezen? Een buitenlandse alleenstaande vrouw, die woont en werkt in Belgie, heeft voor het eerst van de mogelijkheid gebruik gemaakt om haar eicellen te laten invriezen zodat ze op latere leeftijd alsnog moeder kan worden. De behandeling is uitgevoerd in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel.(foto: HLN)

Spaanse bejaarde kraamvrouw overleden

Alsof de duvel ermee speelt. Precies op het moment dat in Nederland een ethische discussie wordt gevoerd over het invriezen van eicellen zodat vrouwen tot hun 50e jaar kinderen kunnen krijgen, overlijdt in Spanje de vrouw die in 2006 op 67-jarige leeftijd beviel van een tweeling. Eén van de argumenten om het invriezen niet toe te staan wint daarmee ontegenzeggelijk aan kracht. Zulke oude vrouwen zouden nooit, nooit, nooit kinderen mogen krijgen. Beseffen ze wel wat ze hun kinderen aandoen? Wat mij betreft veegt politiek Den Haag het onzalige plan van het AMC zo snel mogelijk van tafel. De leeftijdsgrens van 45 jaar die nu geldt voor IVF moeten we niet verder oprekken. Niet alles in het leven valt te plannen, ook al is dit technisch mogelijk. Zeker niet als het gaat om het krijgen van kinderen!

Babysterfte hoogst in Rotterdam-Charlois

De Rotterdamse wijk Charlois komt er niet best vanaf in een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum naar babysterfte. Landelijk sterven er in Nederland 10 van de 1000 baby’s. Daarmee is Nederland in Europa een van de slechtst scorende landen. Maar in Charlois ligt het cijfer helemaal hoog. Daar redden 15 tot 19 van de 1000 baby’s het niet. Schokkend!

Standaard liggingsecho met 36 weken

Steeds meer verloskundigenpraktijken maken een extra echo tijdens de zwangerschap rond 36 weken. Verloskundigen willen hiermee meer stuitliggingen en groei achterstanden opsporen. Deze echo wordt nu alleen nog niet vergoed door verzekeraars. Alleen de eerste, de 20 weken en extra echo’s op medisch advies worden nu vergoed. De extra echo’s komen nu nog uit de zak van de verloskundigen maar als het aan hen ligt wordt ook de 36 weken echo vergoed.

Ivf-verlofregeling; bestaat dat (nog) niet?

In een land waar overal regels van regels zijn is het haast onbegrijpelijk dat er nog niet zoiets bestaat als een ivf-verlofregeling.

Verbaasd las ik een stuk in de volkskrant vandaag waarin patientenvereniging Freya (vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen) voor zo’n regeling pleit. Verbaasd, omdat ik het dus raar vind dat er nog niet zoiets bestaat.

Je baby veilig laten slapen

 Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte lanceert een eigen site (www.veiligslapen.info) waar jonge of aanstaande ouders en verzorgers van een baby betrouwbare en actuele antwoorden inden op vele vragen.

De site biedt een compleet overzicht van de huidige aanbevelingen voor veilig en verantwoord slapen, een lijst van babyproducten met voor- en nadelen en met adviezen voor het veilig gebruiken. Ook vind je er de meeste gestelde verzorgingsvragen en de antwoorden daarop in begrijpelijke bewoordingen. Daarnaast worden achtergronden toegelicht en vind je talloze links en betrouwbare adressen voor aanvullende info over baby’s.