Borstvoeding beschermt baby bij Mexicaanse griep

Baby’s die borstvoeding krijgen zijn beter beschermd tegen de Mexicaanse griep, of Nieuwe Influenza A (H1N1). Moeders die borstvoeding geven maken namelijk, als ze in contact komen met het virus, antistoffen aan. Deze specifieke antistoffen worden opgenomen in de moedermelk en doorgegeven aan het kind dat drinkt aan de borst. Deze baby wordt dus perfect beschermd tegen de Nieuwe Influenza A. (Afbeelding: Borstvoeding.com)

Ook als je een ‘normale’ griep hebt, maak je antistoffen aan. Die geef je door aan je baby en op die manier wordt hij of zij extra beschermd. Moedermelk is en blijft dus een veilige en gezonde voedselbron.

In tijden van besmetting is het dan ook helemaal niet verkeerd om je andere kinderen, die niet aan de borst gevoed worden, een slokje afgekolfde moedermelk te drinken te geven.

Kinderen die geen borstvoeding krijgen en/of die geen moedermelk drinken, krijgen deze specifieke afweer niet. Ze zijn daarom meer bevattelijk voor infecties van de luchtwegen en het Nieuwe Influenza A griepvirus.

Het is overigens onbekend of het Nieuwe Influenza A griepvirus via de moedermelk wordt doorgegeven. Het is wel bekend dat andere typen griepvirus zelden doorgegeven worden.

Bron: Borstvoeding.com

Lees ook:Bad van moedermelk
Lees ook:Internationale borstvoedingsweek begint zaterdag
Lees ook:Jonge baby met H1N1 naar ziekenhuis
Lees ook:Borstvoeding niet alleen goed voor baby’s
Lees ook:Baas over eigen borst

3 reacties op “Borstvoeding beschermt baby bij Mexicaanse griep

  1. Nemesis

    Nee…met moedermelk verhoog je altijd al de weerstand van je kind.
    Het is echter geen garantie dat je kind niet ziek wordt als het borstvoeding krijgt. Onderzoek wijst enkel uit dat je kind minder snel ziek wordt, en mogelijk minder ernstig, omdat ie gewoon een betere weerstand heeft.
    Een moeder met antistoffen tegen de mexicaanse groep d.m.v. b.v. vaccinatie beschermt volgens mij nog niet haar kind optimaal tegen de ziekte:
    Ik heb al waterpokken gehad als kind, maar mijn kind die 10 maanden borstvoeding heeft gehad, kreeg alsnog gewoon de waterpokken als peuter.
    Borstvoeding is geen compacte slok vaccinatie inéen ;-)
    Daarom moeten kinderen toch gewoon alle prikken halen die hun borstvoedinggevende moeder ook al heeft gehad.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Qtj

    In principe (moeder gezond e.d.) zitten in moedermelk praktisch alle stoffen die je als kind nodig hebt om (gezond) te groeien. Daarnaast zitten anti-stoffen in borstvoeding, waardoor het kind weerstand kan opbouwen (anti-stoffen van moeder). Het kind heeft een soort ” tijdelijke” bescherming verkregen.

    Dit is echter verkregen afweer. De anti-stoffen zullen het lichaam verlaten cq afgebroken worden. Het kinderlichaam heeft nog niet geleerd de anti-stoffen zelf te maken. Dat zal pas komen als het in contact komt met de betreffende ziekte. Dat kan door middel van de ziekte ondergaan of vaccinatie.

    In het dierenrijk is dit ook te zien. Kalveren bijvoorbeeld krijgen anti-stoffen uit de biest. Na een tijdje zullen deze antistoffen weer verdwijnen waardoor het kalf alsnog vatbaar is voor een aantal ziektes

      /   Beantwoorden  / 
  3. Ook leuk

    Tenzij je fysiek niet in staat bent om een of andere reden, zou elke moeder borstvoeding moeten geven. Werkelijk absurd dat mensen denken dat flesvoeding, dat vaak ook nog wordt opgewarmd in de magnetron (!) net zo goed is

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.