Categorie: "Feiten en Fabels"

Een beetje meer respect voor de thuisblijfmoeder graag

Een droom voor vele moeders; na de geboorte van je kindje thuis blijven om er dag en nacht voor te kunnen zorgen. Geen keuzes meer en geen schuldgevoel. Toch? Vele discussies zijn er al over gevoerd.

Als thuisblijfmoeder werk je hard maar krijg je er niet voor betaald en bouw je geen pensioen op. Als werkende moeder werk je net zo hard, is het strak plannen en bouw je wel pensioen op. Maar waarom krijgen thuisblijfmoeders dan veel minder vaak respect dan werkende moeders?

Minder slimme kinderen voor oudere papa’s

Tot nu toe dacht men altijd dat de leeftijd van de moeder de meeste invloed heeft op de gezondheid én bekwaamheden van een kind. Niets is minder waar. Volgens de Sunday Times scoren kinderen van oudere vaders slechter in intelligentietests dan kinderen van jongere vaders. En even voor alle duidelijkheid; vaders van boven de 35 zijn volgens dit onderzoek al ‘oudere’ vaders.

Beter s’nachts bevallen

‘s Nachts bevallen is beter voor de baby schrijft het HLN. Vooral baby’s van vrouwen die voor het eerst bevallen krijgen met minder complicaties te maken. 270 vrouwen hebben meegewerkt aan een studie met deze uitkomst komt. De bevallingen zijn allemaal kunstmatig opgewekt. Van alle baby’s die ‘s nachts ter wereld kwamen hoefde er maar 18 procent naar een andere afdeling door complicaties terwijl er van de baby’s die overdag werden geboren er 30 procent verder onderzocht moest worden.

Zwangerschap maakt slimmer.

Men roept altijd dat vrouwen dommer worden door een zwangerschap omdat de hersenen deze periode 4% krimpen. Maar niets is minder waar. De hersenen blijven even groot.  Uit een onderzoek bij ratten blijkt dat de vrouwtjes minder last hebben van stress en sneller met een oplossing komen. De uitkomst is dus nóg mooier! De onderzoekster: professor Helen Christensen is ervan overtuigd dat men deze resultaten ook bij mensen kunnen vinden. Hiermee zijn in één klap een heleboel vrouwen een stuk slimmer dan ze dachten. Heb ik al eens verteld dat ik drie kinderen heb? Zou je bij elke zwangerschap steeds een beetje slimmer worden? Dát lijkt me nou ook het onderzoeken waard…

Bron: HLN.be

Enig kind, zielig of niet?

Alleen is maar alleen, zo gaat het gezegde. Maar, dat hoeft niet altijd op te gaan. Enig kinderen blijken namelijk helemaal niet zielig te zijn. Door altijd exclusieve aandacht van ouders zijn enig kinderen beter bestand tegen frustraties, zijn ze gemakkelijker in omgang en hebben ze meer doorzettingsvermogen.

Bijzondere gebruiken.

In Nederland zetten we het liefst een zo groot mogelijke ooievaar in de tuin en eten we beschuit met muisjes wanneer er een baby wordt geboren. Ook leuk om te lezen hoe de gebruiken in andere culturen zijn als het gaat om pasgeboren baby’s. Dokterdokter.nl zet een aantal bijzondere rituelen op een rijtje.

Vrouwen zorgen beter.

Jongeren tussen de 16 en 29 jaar denken traditioneler dan 10 jaar geleden. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de helft van de mannen in deze leeftijdscategorie vindt dat vrouwen beter voor kinderen kunnen zorgen dan de mannen zelf. Ruim een kwart van de vrouwen is het daarmee eens. Bij ons thuis gaat dit niet op. Wanneer ik mijn partner deze vraag stel is zijn antwoord hierop dat ik graag zélf voor de kinderen wil zorgen en hem hierdoor vaak de kans niet geef. Ik ben het volledig met zijn antwoord eens. Vooral omdat ook ik vind dat ik beter voor de kinderen kan zorgen. Ieder zijn kwaliteit… Toch?

Bron: SCP 2008

Internationaal papa onderzoek.

Difrax voerde onlangs in een aantal Europese landen een papa-onderzoek uit. De uitkomsten van dit onderzoek zijn voor veel vrouwen erg herkenbaar. De meeste papa’s hebben namelijk een hekel aan het verschonen van een luier. Een goede tweede is het bezoek aan een dokter of het consultatiebureau. Aankleden en s’nachts de fles geven zijn bij de Nederlandse papa’s ook niet favoriet. Papa’s die ouder zijn dan 34 en een tweede kind blijken minder moeite te hebben met deze karweitjes. De leukste activiteiten vinden de papa’s spelen en het kind in bad doen. Een ‘papadag’ komt het meest in Groot-Brittannie voor met 57% Nederland komt op de tweede plaats met 56%. In Spanje is een papadag het minst populaire. Slechts 39% van de Spanjaarden heeft een papadag.

Bron: Difrax in samenwerking met Blauw Research.

Daan en Sophie de nieuwe nr. 1

Sophie is de populairste meisjesnaam van 2008. Jarenlang was dit Sanne maar die zakte naar de 5e plaats. Bij de jongens staat Daan nu op de 1e plaats. Vorig jaar was dit nog Sem. Dit blijkt uit de jaarlijkse top-20 maandag publiceerde. Na Sophie zijn bij de meisjes Julia en Lieke favoriet. Nieuwkomers zijn Tess en Amber. Bij de jongens volgen Tim, Sam en Jayden na Daan. De trend blijft nog even: korte Nederlandse namen. Volgens Gerrit Bloothooft, naamdeskundige bij het Meertensinstituut en de universiteit van Utrecht, is het onzin dat kinderen vaak worden vernoemd naar beroemdheden. In Nederland deed de naam Jamai, winnaar idols 2003, het goed maar toch ging het maar om vijftig of zestig nieuwe Jamais dat jaar.

Bron: www.volkskrant.nl